Thomas Café ©

"Nincsenek Véletlenek" --- Életérzések , gondolatok Tőlem

Friss topikok

idokep.hu

Hőtérkép

Beszélgető Ablakocska


ShoutMix chat widget

2010.01.31. 19:24 Thomas_AV

Mi is az a CHILLOUT ?

Chill out

 

(szokták hívni chillout-nak, chill-out-nak vagy szimplán chill-nek) egy olyan zenei stílus, ami a kikapcsolódást, az ellazulást eredményezi. 

Története 

A 90-es évek közepén kezdték el az ilyesfajta dalokat írni, mindenféle hangszerrel játszhatóak, a lényeg a lassú tempó és a nyugalmat, kikapcsolódást sugárzó hangzás. Ezt a fajta zenét először kisebb bárokban és klubbokban kezdték el játszani, főleg Amerika és Anglia szerte. Mára a chillout-ot inkább puha techno-nak illetve lágy disco zenének értelmezik. Napjainkban tehát inkább az elektromos chillout nyert teret, azonban a régi chillout kedvelőinek sem kell szomorkodniuk, hiszen még ma is rengeteg ilyen szám csendül fel kisebb klubbokban.

 

Chill out

A nyugalom és béke szigetét varázsolja lelkünkbe eme sok -egymagában is önálló- műfajból álló, valahol szavakkal meghatározhatatlan stílus.
Elnevezése rettenetesen találó, hisz a szóösszetétel a hideg, rideg kizárására utal, melyből érezhetően tükröződik a relaxációra és kellemes közérzetre való törekvés a zene által.

A chillout felbukkanását a ‘90-es évek ifjonti esztendőire tehetjük, létrejöttét pedig az elektronikus zenét szerető és támogató producereknek köszönhetjük.

Nagyon közeli rokonságba tartozik, – bár azt hiszem mondhatnám felmenőknek is – a down tempo, a trip-hop, majd az évezredforduló tájékán bekúszott a house is, bár ennek csak igen kifinomodott formái, valamint a nu-jazz és a lounge music. A szomszédságba tartozik még a balearic beat is, de ezt inkább mondhatnánk cserejátékosnak. Sokszor találkozhatunk a "soft techno” kifejezéssel is, mely sokak szerint helyettesítő értékű és leginkább ez tükrözi a chillout valódi énjét.

A műfaj kialakulásában nagy szerepet játszottak a klubbok és bárok, melynek légköre tökéletesen alkalmazkodott a zene hangulatához. Például a londoni Ministry of Sound nem egyszer volt vendéglátója eme közkedvelt műfajnak, mely olyan helyeket idézett, mint Ibiza. 2005 környékén az Egyesült Királyság vezető lapjai is felfigyeltek a gyorsan népszerűvé váló stílusra és a toplistákon is nyoma maradt a zenének.

Mára már szép számmal akadnak bandák, vagy magányos farkas dj-ék, akik nagy elánnal képviselik eme műfajt. Ilyen például A Man Called Adam, Lemon Jelly, Urban Myth Club, Mooli, Sundae Club és a Chillage People. Míg a dj-k közül meg kell említenünk Alex Paterson-t, Dr. Chill-t, Unity Dub-ot, The Only Michael-t, Chris Cocot, Pete Lawrence-et és Mixmaster Morris-t.

Aki már hallgatott chill-t, akkor az érezte már azt a hangulatot, amit leginkább az őszi, élesen fényes napsütéshez tudnám hasonlítani, ahhoz az "egypulcsis” időhöz, amikor már érezzük a nyár végét, és emésztgetjük magunkban az elmúlt három hónap forró, izgalmas eseményeit, ahogy állunk egy csodálatosan színes erdő szélénél és mosolygunk az emlékeken, szerelmeken, hangulatokon.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://thomaskavezoja.blog.hu/api/trackback/id/tr601717732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása