Thomas Café ©

"Nincsenek Véletlenek" --- Életérzések , gondolatok Tőlem

Friss topikok

idokep.hu

Hőtérkép

Beszélgető Ablakocska


ShoutMix chat widget

2010.02.02. 15:19 Thomas_AV

Mi is az a LOUNGE?

A Lounge zene

A lounge zene kikapcsolja a bennünk lévő feszültséget és tökéletes hátteret szolgáltat a relaxációhoz, beszélgetésekhez, szórakozáshoz. Nem tolakodó, viszont tematikus jazz elemei illetve finom elektronikus harmóniái, varázslatos hangulatot teremtenek a kulináris élvezetekhez is. A lounge egyesíti azon zenei stílusokat, amelyek emocionálisan megérintik az igényes közönséget, etnikus elemeket illetve filmzenei témákat felhasználva, az akusztikus jazz valamint a modern elektronika kiaknázatlan tárházából merítve, könnyen emészthető, dallamos, változatos zenét vonultat fel.

 

 

Hotelek, kaszinók jazz és más barátságos hangulatú bárok klasszikus szereplője. Legtöbbször más zenei műfajok nagy klasszikusainak feldolgozásait hallhatjuk vissza, például sok sláger köszön vissza a Tin Pan Alley (New York, manhattani környékén kialakult zenei bázis, kiadókat és szerzőket egyaránt magában foglalva) időszakból, mely a 19. század késői és a 20. század korai időszakának nagy klasszikusait fogta össze.

A kifejezés szintén utal a lecsillapított elektronikus zenére is, de sokszor találkozhatunk a down tempo kifejezéssel, s ez visszavezet a chillout-hoz, ami a background zene (meghatározása nagyon tág, mint nevében benne van, azokat a zenei stílusokat foglalja magában, amit leginkább a fotelban ülve, egy pohár ital mellé hallgatunk) egyre népszerűbbé válásával magyarázható. Egyszóval az átfedések nagyon tágak.

Sok zenész kezdte ebben a stílusban kiépíteni a karrierjét. Többek között a The Beatles is ilyen műfajban indult el egy hamburgi bárban. De Billy Joel is hasonló utakon járt, s élményeit meg is osztotta velünk a ?Piano Man? című számában.

A Lounge aranykorát az 1950-60-as években élte, leginkább az idősebb korosztályban hódított, a legtöbb zene tisztán csak hangszerekre épült és többnyire filmzeneként jelentek meg.

Az 1990-es években a stílus újra feléledt és hódítani kezdett, olyan együttesek és zenészek által, mint Love Jones, The Coctails és Combustible Edison. Ezek a zenészek öltönyt kaptak magukra, és csak játszottak, játszottak, olyan művészek által inspirálva, mint Antonio Carlos Jobim, Louis Prima.

Magáról a lounge stílusról könyvet lehetne írni, hiszen ebben ötvöződnek olyan zenei műfajok például a dub, nu jazz, minimal, afro, brazil, funk, break, broken beat, word music, hip hop és még sorolhatnánk.

Sok emlék tör rám, amikor meghallom ezeket a zenéket. De leginkább valami mélyről jövő nyugalom kerít hatalmába, mint amikor egyszerűen csak tudjuk, hogy minden úgy van, ahogy kell. A helyén.http://z.about.com/d/dc/1/0/C/b/PoseUltraLounge.jpg

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://thomaskavezoja.blog.hu/api/trackback/id/tr681722836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása